България позволи пристигането на сезонни работници от чужбина за нуждите на селското стопанство, въпреки въвеждането на временна забрана за влизане в страната на граждани на трети страни и на 12 държави от Шенгенското пространство.

Нова заповед на министър: Фермерските пазари да работят!

Широкото отваряне на вратите за чуждестранна работна ръка в земеделието от страни като Украйна, Молдова и Беларус се случва въпреки допълнителното затягане на граничния режим от началото на тази седмица. Това стана ясно от нова заповед на здравния министър Кирил Ананиев във връзка с извънредното положение за ограничаване на разпространението на коронавируса COVID-19.

ВИЖТЕ НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ

Документът беше публикуван късно в понеделник, 6 април.

„Със заповедта се въвежда ред за поставяне под карантина. Въвеждат се и специални правила по отношение на лицата, осъществяващи предоставянето на стоки и услуги“, обясниха от Министерството на здравеопазването.

Земеделските производители, които ще разчитат и на сезонни работници от чужбина, трябва да знаят, че пристигащите у нас ще бъдат поставяни задължително под карантина, независимо дали имат болестни симптоми, или не. 

Всички лица, които влизат на територията на България, се поставят под карантина за срок от 14 дни в дома или на друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава с предписание по образец на органите на граничния здравен контрол.

Властите ще искат да знаят също кой лекар ще се грижи за наблюдението на всеки от чуждестранните сезонни работници.

Облекченията за приемане на работна сила от чужбина за нуждите на селското стопанство са в отговор на поредица предложения на браншове главно от растениевъдството, където ръчният труд е най-застъпен, а пролетната кампания за производство на плодове и зеленчуци вече набира скорост. Европейската комисия на свой ред препоръча на държавите членки да облекчат движението на работната ръка вътре в рамките на Съюза.

За съжаление голяма група еевропейски страни са оценени от българското здравно министерство като особено рискови от гледна точка на разпространението на коронавируса. Това са Италия, Испания, Франция, Великобритания и Северна Ирландия, Германия, Нидерландия, Швейцария, Австрия, Белгия, Исландия, Лихтенщайн и Люксембург.

Заповедта на здравния министър се отнася единствено до ограниченията за влизане на граждани в нашата страна. Тя не засяга българите, които искат да заминат на гурбет в чужбина.

ИЗПРАТЕТЕ НИ ВАША НОВИНА

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Синдикати искат базов доход и 60:40 за земеделието

Васил Грудев: Няма да се прекратяват забавени проекти заради коронавируса

В парламента: Облекчени трудови договори за земеделците