През бъдещия период на ОСП имаме амбицията за постигане на по-висок процент за обвързана подкрепа, който пряко засяга сектори „Плодове и зеленчуци“ и „Животновъдство“. От предложените от Европейската комисия (ЕК) 10%+2% ние настояваме за увеличение до 18%+2%, коментира земеделският зам.-министър Вергиния Кръстева. 

Обмислят удължаване на помощта за съхранение на плодове и зеленчуци

В момента България прилага обвързаната подкрепа по схемата 13%+2% от общия бюджет за директните плащания в страната. Двата процента са целево подпомагане на отглеждане на протеинови култури.

За следващите 7 години обаче ЕК иска обвързаното подпомагане да се намали на 10%+2%. От нашето ресорно министерство обаче настояват в преговорите за новата ОСП процентът да се вдигне, за да не се допусне спад в подпомагането на фермерите при промяна в отпуснатите бюджети.

„За нас е важно стопаните да не изпитват затруднения при плащанията, а така предложеният бюджет от ЕК автоматично означава намаление на субсидията им през следващите седем години“, заяви Вергиния Кръстева пред производители на малини и ягодоплодни на среща в Троян.

Преди седмица тя ръководеше българска делегация в Хановер, където изложи пред немски представители на бранша защо обвързаната подкрепа е толкова важна за българските производители.

„Германия е единствената държава, която не прилага обвързана подкрепа. Счита, че тя изкривява пазара. Имат си сериозни мотиви. Това не е първа среща за нас. Понеже имахме нови данни от анализите, отидохме да им ги представим. Разбрали сме се, че ще провеждаме още срещи“, уточни експертът.

По думите й е още рано да се говори за конкретни мерки за следващия програмен период след 2020 г.

„В момента изготвяме SWOT анализите, които ще ни идентифицират потребностите за следващите седем години. Чак тогава ще мислим по принцип за мерки”, обясни Вергиния Кръстева.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.