При избора на пръскачка следва да се имат предвид няколко фактора. Продължаваме темата с още няколко ключови характеристики, които са от значение.

Как да изберем пръскачка


Без окачване не може

Височината на щангата се настройва в съответствие с количеството на дюзите на нея, разстоянието между тях и ъгъла на пръскане – колкото по-голям е той, толкова по-ниско се поставя оборудването. Поради това за всяка пръскачка съществува оптимално, минимално и максимално ниво.

При усилването на вятъра следва да се понижи не нивото на щангата, а скоростта на движение на агрегата.

Щангите с хидро окачване по-добре поддържат траекторията на движение и облекчават поддържането на машината на склон.

На всяко поле може да има ями, заради които щангата да се полюлява нагоре-надолу. Поради това да се пести от системата за автоматизация, регулираща нивото на оборудването, не бива.

При ниска височина на щангата част от растенията се оказват извън действието на дюзите, а при прекалено голяма височина – работният разтвор или се изпарява, или торовете се оказват недостатъчни за желания ефект.

Височината на щангата трябва да се регулира и при ниска влажност на въздуха: загубата на дребните капки може да възлиза на 40-50%, тъй като те се изпаряват, изобщо недостигайки до растенията.

При отсъствието на автоматична система, за да се запазва хоризонтала на пръскане, на механизатора му се налага да следи внимателно равномерността на движение, тъй като при всяко спиране разходът на препарата на хектар расте, а при ускоряване – намалява.



При всички положения отсъствието на система за контрол на височината води до загуби от скъпоструващи пестициди и торове, увеличава времето за обработка на растенията и т.н.

Силата е в дюзите

Ефективността на пръскачките зависи от типа дюзи, поставени на щангата. Ако бюджетът на стопанството позволява, то е препоръчително да се купуват керамични.

Пластмасовите детайли служат по-кратко време, но е изгодно да се използват дори в условия на редовно обновяване преди началото на пролетните полеви работи или след обработка на всеки 10 000 ха.

Важно е да се спазва едно просто правило: след всяко използвано е необходимо да се промиват дюзите и филтрите на системата. В противен случай в тях може да се образува утайка, която ще възпрепятства внасянето на препарати и може да извади от строя датчика за налягането, клапаните и автоматичното подаване на течност.

Грижата за дюзите осигурява икономия на скъпоструващи средства и тяхното прецизно внасяне. Поради това наличието на тройна система за филтриране на работния разтвор е едно от преимуществата на този тип оборудване.

На пазара се предлагат няколко модела дюзи, които в зависимост от принципа на формиране и размера на капките се маркират с цвят и код. Колкото по-голям е номерът на детайла, толкова по-голям е разходът на течност.