Внасяме значително повече, отколкото изнасяме. Тази година тенденцията не се променя, а се задълбочава, каза Петър Кировски, експерт от Министерството на земеделието, цитиран от БНР.

Прогноза: 14 хил. тона повече родни домати

На среща с бранша в Бургас той посочи официални данни, според които близо 67% от доматите, които се продават у нас, са внос. Те идват главно от Турция и Гърция. От там са и повечето чужди краставици, чийто внос е наполовина в сравнение с доматите.

Цената на картофите пък отбелязва 100-процентно увеличение. Ако през 2018 г. килограм се е търгувал за 65 ст., тази година той е скочил на 1,30 лв. Върху цената им рефлектира миналогодишната суша в Полша, Германия и Северна Франция. 

При ябълките вносът е 56%, като първите череши и ябълки държат най-висока цена, след което тя сезонно се понижава. „Тази година имаше по-добра реколта в Европа, от там и цената падна,“ коментира Кировски. 

Експерт от МЗХГ: „През 2019 г. цената на ябълките е с около 25% е по-ниска в сравнение с миналата година.“

Както при зеленчуците, така и при плодовете България разчита предимно на внос. 70% от него идва от Македония и по-малко от Полша. Специално череши внасяме повече от Гърция и Турция, а ягоди – от Гърция, Румъния, Беларус и Албания.

Оказва се, че малините са единственият плод, при който имаме положителен баланс в търговията, тъй като изнасяме много повече, отколкото внасяме.  

Износът, доколкото има такъв, се реализира чрез български домати за Румъния и Унгария, краставици за Германия и Чехия и плодове за Румъния и Гърция.

Въпреки че на родните пазари се продава повече чужда продукция, статистиката на ресорното министерство сочи, че се увеличава броят на регистрираните земеделски стопани. През тази година те са 829, докато 4 години по-рано, през 2015 г., техният брой е бил 654.