Производството на домати от открити площи през 2019 г. може да достигне 99 хил. тона. Това е с 14 хил. тона повече спрямо година по-рано. Все още обаче сме далеч от рекордните нива през 2017 г., когато сме произвели 102,5 хил. тона. Това сочи последният анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

Какво вълнува производителите на плодове и зеленчуци?

При пипера се очаква незначително увеличение на произведеното количество – с около 1% повече в сравнение с 2018 г. Очакват се общо 53 хил. тона, или с хиляда тона повече спрямо година по-рано.

Производството на краставици обаче тръгва леко надолу. Прогнозите сочат общото количество да достигне 71 хил. тона. За сравнение през 2018 г. то е било с 2,3 хил. тона повече.

САРА: „Ако времето не се влоши през месец юли, който е критичен за полските зеленчуци, общото производство на домати ще остане високо, достигайки 155 хил. тона.“

По последните оценки на анализаторите средногодишните изкупни цени на оранжерийните домати ще бъдат около 0,92 лв./кг, а за полските домати – 0,57 лв./кг. Оранжерийните краставици ще се изкупуват средно за 1,29 лв./кг, а краставиците на открито – 0,68 лв./кг. При полското производство пиперът се изкупува средно за 0,70 лв./кг.

Мароко е най-големият вносител на домати в ЕС, като през 2018 г. оттам са внесени 450 хил. тона, докато от всички други страни, вносът стига до 180 хил. тона. Друг основен вносител е Турция, откъдето през миналата година са внесени 108 хил. тона.

От началото на годината средните цени на едро на домати в целия ЕС са с около 25% по-високи отколкото през 2018 г. През месец юни цените са около 0,76 евро/кг, докато година по-рано са били с 11 цента по-ниски. Причината е в неблагоприятното време, което основно засегна Испания и Италия, и появилите се огнища на зараза по доматите в страни като Германия и Италия.

Основна тенденция в потреблението на зеленчуци в Западна Европа е по-високият дял на биологичното производство. В момента в страни като Дания органичните зеленчуци, продавани във веригите на дребно, са около 12% от предлагането. До 2030 г. се очаква те да нараснат до 30%, предвиждат експертите.