Не всяка разлика в състава на стоката е разлика в качеството. Има обективни и легитимни причини за разлики в рецептите и отчитането им е в интерес на потребителя и обществото, каза Яна Иванова от сдружение „Храни и напитки България“ по време на кръгла маса „Качеството на храните – мит или реалност“, съобщиха от сдружението.
Тя припомни решението, прието на 17 април от Европейския парламент (ЕП), според което санкции ще бъдат налагани само при значителни разлики в състава или характеристиките.
Друга тема на разговор беше биологичното производство, а специален панел засегна проблема с оползотворяването на хранителните отпадъци и европейските политики срещу замърсяването с пластмаса.
Продуктите от планината ще си личат отдалеч
В 11-ото издание на форума бяха засегнати важни теми, свързани с контрола на биохраните, двойните стандарти и замърсителите в храните. Д-р Румяна Йорданова от БАБХ разясни какви са правила за биологично производство на храни, означаването му и контролът върху използването на такива означения. Тя изнесе и данни за извършените през 2018 г. проверки по официален контрол, информираха от агенцията по храните.
Д-р Татяна Николова пък представи резултатите от проучвания на пазара в страни от ЕС през 2017–2018 г. В тях са включени храни, произведени от големи международни компании. В презентацията бяха посочени какви различия са открити в състава на тестваните храни.
Последва презентация на д-р Кремена Стоева, която разгледа темата за замърсителите в храните и действащото законодателство по отношение на тяхната безопасност. Тя изнесе и данни за броя на пробите, взети по мониторинговите програми за 2018 г.
В кръглата маса участваха още експерти от Министерството на земеделието, специалисти от научни институти, представители на браншови организации, ръководители на фирми и предприятия и потребителски организации.
0 КОМЕНТАРА