Служителите на Министерството на земеделието са констатирали 18 пропуска в работата на Кю Сертификейшън - една от контролиращите фирми за биологично производство. Затова нейният лиценз не е бил подновен, каза ресорният министър Румен Порожанов по Канал 3.
 
Порожанов обясни, че промяната на нормативната уредба през 2017 г. е имала за цел да засили контрола върху контролиращите лица, допълни той.
 
Отнемането на лиценза на Кю Сертификейшън е и една от причините утре да се стяга протест. В четвъртък Българска асоциация биопродукти (БАБ) изпрати гневно писмо до премиера Бойко Борисов, искайки оставката на ресорния министър Румен Порожанов.
 

Новата ОСП няма опасност да ощети българските фермери

Дебатите за новата Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. няма да доведат до по-ограничено финансово подпомагане на земеделците у нас, уверява земеделският министър. 
 
По отношение на директните плащания и гаранционния фонд в момента сме с абсолютна сума 0,7%, или 400 млн. евро повече за целия програмен период заради конвергенцията. Намалението на бюджета на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) може да се компенсира с национално съфинансиране, обясни той. 
 
 

Шега с чумата по свинете не бива

Наистина има опасност от разпространение на болестта африканска чума по свинете (АЧС). От началото на тази година досега има десетина случая в три области. Най-голям е рискът при домашните животни, защото там липсва биосигурност, каза Порожанов. 
 
Тази болест няма да си отиде лесно. Въпросът е да я ограничим, за да не засегне индустриалните производители и големите свинеферми от над 50 хил. прасета, допълни той.
 

През следващите две седмици тютюнопроизводителите ще могат да кандидатстват за de minimis

Днес се очаква да има изготвени указания за помощта de minimis, за която могат да кандидатстват тютюнопроизводителите, претърпели финансови щети от предаден и неизплатен тютюн от две фалирали дружества за предходни години, обясни земеделският министър. По думите му най-късно до сряда указанията ще бъдат одобрени и в следващите две седмици земеделците ще могат да подават документи.