На 31 октомври изтича срокът за кандидатстване за държавна помощ за борба с неприятеля Доматен миниращ молец (Tuta Absoluta).

 

Бенефициентите могат да получат до 100 % от разходите по закупуване на средства за растителна защита за предотвратяване и унищожаване на нашествието от Доматен миниращ молец -Tuta absoluta.

 

Максималният бюджет на помощта за периода 2012 – 2013 г. е 8000000 лв., разпределн по за 4000000 лв. за всяка година.


Помощта се предоставя под формата на компенсиране на част от разходите на земеделските производители по закупуване на средства за растителна защита за контрол на  вредителя по култура домат, чрез изплащане частта от разходите на доставчиците. При доказано от БАБХ, с лабораторен анализ, масово намножаване на вредителя по други зеленчукови култури, помощта се предоставя и за тях.

 

Подпомагат се земеделските производители, в подсектор „Плодове и зеленчуци” за част от разходите им по закупуване на средства за растителна защита за контрол на Доматен миниращ молец, утвърдени в Програмата (феромонови уловки за контрол/улавяне на доматения миниращ молец, вкл. капан и феромони; биологичен агент Macrolophus caliginosus – за биологичен контрол на доматения миниращ молец; инсектициди, разрешени в Република България за химичен контрол на доматения миниращ молецTuta absoluta. Подпомагат се до 250 лв./дка от разходите по закупуване на посочените средства за растителна защита.

 

Бенефициенти на помощта не могат да бъдат земеделски производители, отглеждащи зеленчукови култури (в оранжерии и полско производство) с размер на площта под 0.1 хектара.

 

Крайната дата за изплащане на помощта е 15 декември 2012 г.


 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!