Парите за директните плащания към българските земеделски производители през новия програмен период на ОСП няма да намалеят, но очаквам да остане голяма разликата между субсидиите за нашите земеделци и тези от другите страни-членки, включително и съседна Гърция.

Това коментира в сутрешния блок на БНТ евродепутатът Ивайло Калфин.

Такива са тенденциите в момента, предвид и предложението на председателя на Европейския съвет Херман Ван Рампой за намаляване с около 80 млрд. евро на бюджета на ЕС за 2014-2020. Очаква се да бъде направено и още едно голямо намаление. Очакването за изравняване вече догонва 2020 година, посочи българският евродепутат.

Според Калфин българското земеделие е конкурентно, като има някои много силни страни. Ние изнасяме суровини (зърно), балансът ни е положителен, но за съжаление много малка е преработвателната промишленост, много малка е и добавената стойност, включително за производство на консерви, сирена и т.н.

Според Калфин през новия програмен период трябва да се отпускат средства по европрограмите за подобряване конкурентоспособността на преработвателната промишленост.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!