Белгийската компания Octinion представи модел нов робот-берач на ягоди, отглеждани в оранжерии, съобщава freshplaza.com.

Как да оптимизираме работата във фермата

За появата на такъв робот на пазара отдавна има предпоставки, пояснява представител от компанията – Том Коен. Като основни стимулиращи фактори той определя повишаването на разходите за работна ръка и слабия интерес към реализация в сектора.

Производителят на роботите-берачи първоначално ще се съсредоточат върху разпространението им на европейския пазар и конкретно в стопанствата, които се занимават с отглеждането на ягоди на стелажи.

За да се придвижва роботът из плантацията, необходимо е да има по-голямо разстояние между насажденията. Плътното засаждане е едно от преимуществата при отглеждането на ягоди на закрито.



Роботът-берач може да бъде използван на всяко място. За оптимална експлоатация трябва да бъдат отчетени няколко фактора.



На първо място ширината на проходите между стелажите трябва да бъде еднаква.

Добре е между самите стелажи да има свободно място, а ако има релси, условията за работа стават още по-благоприятни.

Второ, макар на теория роботът да може да събира всякакъв сорт ягоди, Том Коен отбелязва, че е по-удачно технологията да бъде използвана за събирането на ягоди, предназначени за преработка, отколкото за пласиране на пазара.

Трето, от значение за оптималната работа са още разстоянието между насажденията и височината на стеблата.



Изпитанията на модела ще започнат тази есен. Ако преминат успешно, следващата година роботът-берач ще бъде от полза на фермерите, събирайки по 20 ягоди на минута.

Искаме роботът да осигури на фермерите конкурентоспособност. Освен това разглеждаме възможността да отдаваме под наем робота, като цената ще се определя от това колко плодове е събрал. Така ще го направим по-привлекателен като цена дори и за дребните производител, споделя Том Коен.