България не е включена в планираното повишаване на 25% на защитното мито върху овчето саламуренo сирене за САЩ. Това съобщиха от аграрното министерство и допълниха, че добрата новина е продукт на съвместните им усилия с Асоциация на млекопреработвателите в България, Национална асоциация на млекопреработвателите и посолството на Република България в САЩ.

Животновъди не могат да кандидатстват по de minimis. Защо?

Държавната власт и бранша у нас бяха изготвили и изпратили мотивирани писмени възражения срещу предложеното мито. На 13 август 2020 г. търговският представител на САЩ публикува новите митнически ставки в рамките на присъдените от Световната търговска организация (СТО) по „делото Еърбъс“ мита върху износа на стоки от ЕС за САЩ. Тогава се разбра, че страната ни не е в списъка.

Наложените митнически ставки върху нови продукти са в размер на  25%, в резултат на което износът им за САЩ в повечето случаи е неконкурентоспособен.

Новите ставки влизат в сила от 1 септември 2020 г. Те обаче не засягат българското овче саламурено сирене, което не е включено в новите обявени мита върху стоки по делото „Еърбъс“.