От 11 август животновъдите вече кандидатстват за държавна помощ по de minimis. Първите казуси и орязани фермери обаче са вече факт.

De minimis: Вижте сроковете за кандидатстване по сектори

Агри.БГ получи няколко сигнала от стопани, които отглеждат овце и кози и които обаче по сега разписаните правила остават извън борда. Става дума за фермери, които миналата година са си купили животни след периода на Кампания 2019 и не са ги заявили по никоя от схемите за подпомагане. Тази година кандидатстват за първи път по Кампания 2020.

Проблемът е обаче, че за да кандидатстват по de minimis сега, от Министерството на земеделието искат животните да бъдат оторизирани още през 2019 г. Тоест през 2019 г. да си ги заявил, да са ти ги одобрили, да са ти платили субсидии за тях без значение по каква схема и за 2020 г. да си ги заявил пак.

Реално това са животновъди и през 2019 г., и през 2020 г. Регистрирани са, имат анкетна карта, гледат си животни. Единствената им „вина“ е, че миналата година не са ги заявили за субсидиране и съответно тази година няма как да бъдат подпомогнати. Поне така излиза. 

Попитахме Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) дали смятат да направят нещо по въпроса. От там ни отговориха, че вероятно другата седмица ще инициират срещи с Министерството на земеделието, за да се помисли за допълнителен прием за стопани с подобен казус. 

От НОКА са сигнализирали земеделското министерство и за още един казус, като тук вече става дума за пропуск в системата на ДФЗ. Има фермери, които и тази, и миналата година са заявявали животни, но по различни схеми. В момента се работи по въпроса и за тях със сигурност ще има допълнителен прием в най-кратък срок, уверяват от Асоциацията.