Много от участниците в Международната селскостопанска изложба си тръгнаха от Пловдив  без експонатите. Те бяха намерили своите нови собственици сред посетителите, чийто брой надхвърли 27 000 хиляди, съобщиха организаторите.
    
На много щандове се появиха табелки „Продадено“ върху машини, струващи между 20 и 200 хиляди евро.
    
Големият интерес към „Агра 2013“ се дължеше на многобройните иновации – общо 62, което бе рекорд за последните три издания. Някои от изделията бяха с ноу-хау от военната промишленост, други съчетаваха високи технологии от различни области.

GPS оборудването Trimble, разработено специално за  селскостопанския сектор от американската компания, позволява фермерите да управляват машините, работещи на полето, от всяка точка на света.  Връзката се осъществява със софтуер, който може да бъде инсталиран дори на смартфони и таблети. Така се обменят данни за обработките, състоянието на машините, границите на полето, парцела и извършената работа. Информацията лесно  се преглежда и редактира, така че да се вземат информирани решения, обясниха изложителите от „Ник електроникс“.

Един от най-големите експонати бе революционен роторен комбайн с 9-метров хедър,  мощност 490 конски сили и бункер с обем 12 000 литра. Той обаче привличаше посетителите не толкова с габаритите си, колкото с техническите си характеристики и с факта, че жъне почти без загуби, казаха от фирмата „Агро скай“. На „Агра” компанията представя и високия клас трактори на канадския завод „Версатайл”.  Наричат ги „работни коне”, защото са конструирани да работят на 24-часов режим при тежки природни условия и при свръхнатоварване.

Системи за засичане на разгоненост при кравите и тестове за ранна бременност предизвикаха фурор. Голямо беше и търсенето на посадъчен материал.

Представителите на френска компания, която представи за първи път на българския пазар френски месодайни породи, отчетоха премиерата си на „Агра“ като много успешна, тъй като продадоха всички животни, макар някои от тях да струваха по 5000 евро.  

Цялата палата 6 бе заета от експозиции на научни институти от състава на Селскостопанската академия, които представиха нови сортове, породи, технологии, оборудване. На „Агра 2013“ бе поставено и началото на създаване на международна  мрежа за насърчаване на биопроизводителите.  Секторът си има свой форум за изява  – Специализираната изложба за биологично растениевъдство и животновъдство „БиоАгра“, в рамките на селскостопанското изложение.

Иновациите  бяха  силната страна на тазгодишното издание, коментира Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив. „Селското стопанство се превръща във водещ потребител на научни продукти. Очевидно, в този отрасъл  сравненията вече ще се правят не спрямо трудните, а спрямо успешните времена. Ние ще създаваме още по-добри условия, за да могат производителите, вносителите, учените и технолозите да презентират ефективно своите изделия и разработки пред специалисти от страната и чужбина“, заяви той. 
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!