До дни става ясен поименният състав на моя екип, тъй като се чака одобрението на Министерския съвет. Държа на експертността на хората, заяви в ефира на Дарик земеделският министър Иван Иванов. Неговите заместници ще бъдат четирима, колкото са те и сега. 

Гласувайте: Каква е изминаващата 2021 г. за вас?

Относно отделянето на БАБХ от ресорното министерство Иван Иванов счита, че един нов начин на управление на този вид контрол ще даде по-голям ефект. Овен това капацитетът на агенцията ще бъде увеличен. Ще се състави работна група между Министерския съвет и Министерството на земеделието, така че промяната да се осъществи законово. Ще има плавен преход, която няма как да се случи в рамките на месец. 

През тази седмица му предстоят доста интензивни срещи с браншовите организации, които са изявили желание. В началото на следващата година пък започват разговори по подготовката на нов Закон за браншовите организации в земеделието, какъвто е заложен и в коалиционното споразумение.

Иван Иванов: Няма да се откажем от Закон за браншовите организации. Ще работим в посока политическата обвързаност да излезе извън министерството и браншовите организации да забравят този подход.

Решението за определяне на таваните за субсидии и всякакви видове плащания ще бъде взето от Народното събрание. Законодателната власт трябва да бъде с предимство, смята Иван Иванов. Там ще се решат окончателно всички важни въпроси, но той е екипът му трябва да са готови с концепцията. Не уточни обаче дали ще се обсъждат всичките 9 варианта, за които говори преди време зам.-министър Явор Гечев.

„Факт е, че в коалиционното споразумение е записан определен таван на субсидиране от 100 000 евро. Трябва внимателно и диалогично да подходим. Твърде вероятно е до края на годината, какъвто е крайният срок, да не внесем Стратегическия си план в Брюксел, за да не е прибързано“, заяви ресорният министър.

Иван Иванов заяви, че се съмнява до края на годината да има промяна в ръководството на ДФЗ. Първо, трябва да се свика нов управителен съвет с представители на новите ръководства на министерствата. 

Министърът: Всичко ще бъде напълно прозрачно и безцелни промени в управлението само защото някой не ни харесва, няма как да се случат, без да има необходимата мотивировка.

Иван Иванов заяви готовност за дебат и по повод искането на браншовите организации от хранително-вкусовата промишленост за намаляване на ДДС на храните от първа необходимост. Ще се търси по-скоро временен ефект заради пандемията, а дали той да прерасне в дългосрочна мярка предстои да бъде дискутирано с министъра на финансите.