Стопаните, които са заклали превантивно прасетата си заради чумата, трябва да получат обезщетения от държавата, независимо дали стопанствата им са в 20-километровите зони около свинекомплексите, или извън тях.

Ето процедурата за обезщетяване на собствениците на прасета

Това е мнението на Областната епизоотична комисия в Пазарджик, която обсъди ситуацията с Африканската чума по свинете (АЧС) в региона.

Властите в областта предприеха мерки срещу опасната инфекция няколко седмици преди вирусът да влезе в областта. Досега там са регистрирани два случая на заразата – на 16 август и на 19 август, като и двата са при диви прасета в района на Велинград.

„На заседанието на Областната епизоотична комисия в Пазарджик бе взето решение да бъде изпратено мотивирано предложение до МЗХГ, компенсация да получат и хората, които са извън 20 км санитарни зони, но доброволно са заколили прасетата от личните си стопанства“, съобщи Областната администрация.

Въпросът за обезщетяването на стопаните с прасета тип „заден двор" беше поставян от местните власти и по-рано по време на срещи с представители на земеделското министерство и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Като допълнителна мярка срещу разпространението на чумата Комисията е взела решение да бъде отменен традиционният събор в местността Юндола, който трябваше да се проведе тази неделя, 25 август.

„Територията, на която трябва да се състои фолклорния събор, попада в инфектираната зона. Струпването на голямо брой хора и превозни средства създава голям риск от разпространение на заразата. Това е и основният ни мотив, за да вземем решение за отменянето на събора“, коментира областният управител Стефан Мирев.

До 5 септември трябва да се извози всичката складирана дървесина, намираща се на територията на инфектираните зони в ДЛС „Чепино“ и ДГС „Алабак“.

За да не се стигне до проблеми със снабдяване на населението с дърва за огрев, тази дървесина ще бъде извозена при спазване на максимални мерки за сигурност.

Всички новини по темата вижте ТУК.