Стопаните във Видинско, които чакат обезщетения заради доброволното умъртвяване на своите прасета, вече могат да подават заявления за обезщетение, стана ясно след среща на Областна администрация-Видин вчера.

Чумата влезе и в Априлци, нов случай има във Велинград

В прессъобщението на Община Видин ясно са посочени изискванията, на които трябва да отговарят животновъдите, за да получат обещаните им компенсации, както и документите, които трябва да предоставят в кметството на съответното населено място. За град Видин това е Информационният център в сградата на Общината.

Финансовата помощ е за собственици на до 5 прасета, разположени в санитарните зони във ферми тип „лично стопанство“. Стопаните трябва да са отглеждат животните за угояване, да не ги продават на пазара и да добиват месо само за лични употреба.

Нужно е засегнатите стопани да фигурират в списък, изготвен от кмета или кметския наместник на населеното място. Списъкът трябва да е предоставен в Областната епизоотична комисия (ОЕК) и да е заверен от областния управител и от официалния лекар с подпис и печат.

Собствениците на прасета ще бъдат подпомогнати с 300 лв. на ферма тип „лично стопанство“ в санитарните зони. Средствата имат за цел да покрият разходите им за дезинфектанти и консумативи за извършване на дезинфекция след доброволното клане.

Санитарните зони включват обекти тип „заден двор“ в 20-километровата зона около индустриалните ферми, както и тези, които са в населени места с висок риск за разпространяване на заболяването и са определени с решение на ОЕК.

Необходимите документи включват заявление по образец, с което стопанинът декларира, че е извършил доброволно клане, почистване и дезинфекция с посочване на наименование и количество на закупените дезинфектанти и консумативи. 

Важно условие е обектът да не се населява с прасета за най-малко 12 месеца след последната дезинфекция, без да е регистриран. Изисква се още констативен протокол по образец за извършено клане, почистване и дезинфекция, издаден и подписан от кмета или кметския наместник.

Всички новини по темата вижте ТУК