Група от производители на „Лютеница Първомай”/„Първомайска лютеница” подаде заявление за вписване в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитени географски указания. 

Зоров: Защитеното сирене и кисело мляко няма да са по-скъпи

Тъй като самата процедура не е от най-лесните, все още липсва официална заповед за изпращане в ЕК на заявление за регистрация, така както последно се случи с „Българско кисело мляко“ и „Българско бяло саламурено сирене“.

Заявлението за вписване на защитено географско указание е подадено от Сдружение „Лютеница Първомай“. Продуктът е описан като вид зеленчуков пастет. Дават се подробности какви трябва да бъдат външният вид, цвят, консистенция, вкус.

Посочени са две рецептури за производство – по традиционен и по класически метод, заедно с точното количество на съставките и етапите на изпълнение. Задължително е производството, преработката и заготовката да се извършва от предприятия само в община Първомай.

Любопитното е, че при традиционния метод се влагат готови доматени и пиперкови пюрета или печена белена капия под формата на концентрат. При класическия метод пресните домати и чушки се пасират и преработват чрез изваряване до желаната гъстота. При него обаче също се е наложило да се използват доматено и пиперково пюре, съхранявани като единичен концентрат в метални цистерни, се посочва още в заявлението.