Първото стопанство за щурци у нас получи регистрация за животновъдна ферма от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). То се намира в град Българово, Бургаско. Негов собственик е инженер Стоян Вълев, който се занимава с автомаматизация на индустриални процеси. Макар и едва сега да получава своята регистрация в Агенцията, фермата съществува вече от година и половина, а още година и половина преди това започва подготовката и проучването за създаването ѝ. За ползите от щурците като храна и за отглеждането им, разказва предприемачът пред Агри.БГ.

Преди повече от три години Стоян Вълев се вдъхновява от френска фирма за отглеждане на насекоми и решава да проучи какви са възможностите за подобно предприятие и у нас. След година и половина подготовка, през февруари 2019 г. "ЕнтоСинерджи" най-после отваря врати. Зародило се като идея за бизнес, начинанието се превръща в кауза за семейството на Вълев. Насекомите, като източник на протеини, за които в момента има огромно търсене, се оказват изключително природосъобразно занимание. Това показват числата.

Облепиха - ниша в световен бизнес за над 100 млрд. долара

За производството на 1 кг продукт от щурци се използва 10-12 пъти по-малко фураж, 38 пъти по-малко земя, 20 пъти по-малко вода, отколкото за производството на 1 кг говеждо. Създаването на 1 кг протеин от насекоми е съпътствано със сто пъти по-малко отделяне на парникови газове от производството на 1 кг говеждо. Времето за производство също е около 100 пъти по-малко. Крайната цел на Вълев е да автоматизира процеса максимално, което ще доведе и до намаляване на работната ръка в дейностите по отглеждане на насекомите.

Протеинът от щурци има изключително добри хранителни качества, обяснява Вълев. Той съдържа групата витамини В - В1, В2, В12 в количества, които са много по-големи отколкото в говеждото. В състава му влизат всички важни за човека аминокиселини - Омега-3, Омега-6 в съотношение 1:3, като се счита, че съотношение по-малко от 1:4 е много добро.

Брашното от щурци съдържа голямо количество липиди, фибри, минерали и др. Желязото е повече, дори отколкото в спанака. А усвояемостта на протеините е по-добра отколкото при традиционните източници. Съдържанието на белтъчини в продуктите от насекоми е 2,5 пъти по-голяма отколкото в ядливата част на говеждото. Самата ядлива част от говеждото е едва 40% от животното, малко по-висок е процентът при свинското и пилетата. При насекомите - в случая при щурците, този дял е 80%.

Брашното от щурци се добива от екзоскелета на насекомото, който е и много добър пробиотик, спомагащ работата на чревната и стомашната флора. Друго предимство е, че няма никакви консерванти във фуража, с който се хранят насекомите, не се употребяват антибиотици или хоромонални стимулатори. Максимално близко е до биопроизводството.

Отпадъчните продукти от отглеждането на щурци могат да се използват за тор, разказва още Вълев. Те представляват пясъкоподобна маса, която е с много добро съотношение азот-фосфор-калий. Съвместно изследване с Аграрния университет в Пловдив заключава, че съотношението NPK в този продукт е 3,5%-2,4%-1%. В говеждия тор е 0,87%-0,29%-0,85%, а в компоста 1,6%-0,14%-2,88%.

Освен това в тора от щурци има остатъци от хитиновата обвивка на насекомите. Те я сменят 7-8 пъти в протежение на жизнения си цикъл. Попаднала при растенията, тя се явява имуностимулатор за тях. Растението реагира, все едно до него има насекомо и това предизвиква имунната му система да засили механизмите за защита.

В момента във фермата на Стоян Вълев живеят около 350 000 възрастни щурци. Те се отглеждат в пластмасови контейнери, като това гарантира, че освен с въздух и вода нямат друг контакт с околната среда и патогените в нея. Фирмата все още не може да продава брашното от тях като храна за хора, а само за животни, тъй като европейското законодателство забранява подобна употреба на тези продукти. Очаква се обаче съвсем скоро забраната да падне. 

"Белгия е подала документи за разрешение за производство на храна от насекоми - брашнени червеи, бръмбари, включително щурци, и се очаква в края на тази година или началото на следващата Европейският орган по безопасност на храните да излезе с решение за одобрението на този вид насекоми за храна от човека. Когато една страна получи разрешение, това автоматично се отнася за всички останали държави членки", разказва предприемачът.

Дори в момента обаче в някои страни, където по-рано производството на храна от насекоми е била разрешена - като Германия, Дания, Белгия, Нидерландия, се произвежда брашно от щурци, без официално да се обявява, че става за храна от човека. Хората, които са запознати с тази възможност и хранителните му качества, го консумират. В САЩ, където законодателството е по-либерално, продуктът се използва за производството на протеинови барчета.

Докато чакат легализирането на брашното от щурци за човешка храна, Стоян Вълев експериментира с продукти, развива базата за производство и вярва, че тези инвестиции някой ден ще се изплатят.