Смокинята у нас се възприема като екзотичен плод, към който по-рядко посягаме по пазарите и на рафтовете в супермаркета. Въпреки че расте в повечето части на България, тя най-добре се развива в южните и крайморски райони и вероятно затова не е чак толкова добре позната на пазара.

Малинова мечта с дъх на лавандула и рози

Как се отглежда плантация с 40 дка смокини ни разказва земеделският производител Пенка Влахова от "Фиго", за която наскоро Агри.Бг писа в рубриката Дамите в селското стопанство.

Много хора твърдят, че не обичат смокини, макар и голяма част от тях да признават, че дори не са пробвали или имат малък опит с тях, обяснява Влахова. Биопроизводителката често участва с щанд на фермерски пазари и има пряко наблюдение върху реакциите на хората.

Реализацията на пресните плодове обикновено е по-лесна, стопанството предлага продукцията си в големите хранителни вериги.

Интересът към сладкото от ароматния плод обаче е по-малък, а към чая от смокинови листа - съвсем ограничен.

Продуктите от смокини не са много популярни у нас. Основно те привличат по-млади хора, които отделят специално внимание на онова, с което се хранят и на съставките. Повечето българи обаче не обичат да експериментират и за тях приоритет са цените, а не толкова качеството на хранителните продукти, смята Влахова.

Затова тя е решила да насочи погледа си навън, към чуждите държави. Проучванията ѝ на пазарите във Великобритания и Канада показват, че там има интерес към продуктите от смокини.

Отглеждането на топлолюбивите дръвчета е сравнително лесно. Те обикновено нямат вредители, поради което не се налага торене и употреба на пестициди. Затова, като оставим настрана бумащината, не е особено трудно и производството на биологична продукция, споделя производителката.

Проблем са обаче лютите зими, когато термометърът потъва много под нулата. 

Така, през студената 2016 г. смокините измръзват и не дават реколта. Времето за възстановяването им забавя и началото на периода на активно плододаване.

Влахова се надява, че това ще се случи до 1-2 години. За момента тя и семейството ѝ добиват около 1 тон смокини от  40-декаровата плантация, намираща се край село Хотово, близо до Мелник. А се надяват на поне 40 кг на дърво, когато дръвчетата навлязат в активно плододаване.

Как се отглежда бял трън и къде намира пазар?

В стопанството отглеждат три вида смокини - българска селектирана номер 6, турска черна смокиня и характерната за района на Мелник смеска между двете, тип "Селест". То се заражда като детска мечта на майката на Пенка Влахова, чиито род е от село Хотово и винаги са отглеждали смокини в двора си.

След кризата 2007-2008 г. рекламният бизнес на Влахова търпи щети и тя решава да се пренасочи към земеделието. Така, през 2013-2014 г., с помощта на проектно финансиране и кредити, се появява ферма "Фиго".

За в бъдеще семейният бизнес планира засаждането на още 40 дка смокини, разширяване на гамата от продукти със сироп от смокини и сироп от листа от смокини и усъвършенстване на затворения цикъл на производство. Остава и амбицията за изследване и реализация на външните пазари.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Технология увеличава 3 пъти реколтата от смокини

Ферма в Странджа отглежда пасищно над 1 000 животни

Млад фермер: Вместо със стопанството, се занимаваме с документация