Изграждане на мини мандра за преработка на краве мляко до 300 литра на ден от собствена ферма” е актуално инвестиционно предложение от Монтанско, сочи справка в регионалната екоинспекция.

Вижте още: Биволовъд: Как ще доказваме продукция, като не изкупуват млякото?

 

Проектът се откроява от потока инвестиции в страната, чакащи екооценка, които напоследък са предимно свързани с изграждането на фотоволтаични системи. Стопанин на животновъдна ферма край град Вълчедръм решава да преработва продукцията си от краве мляко, произвеждайки сирене, което му дава повече пазарни възможности и по-голям марж на печалба.

„Изграждането на подобно съоръжение за собствени нужди е от съществена икономическа необходимост, за да може да се затвори цикъла на производство”, се подчертава в инвестиционното предложение.

Именно от Монтанско дойдоха последните сигнали до Агри.БГ за забавяне на плащанията при изкупуване на млякото на едро, за свит пазар и незадоволителни цени. На този фон решението за собствено производство на краен продукт звучи рационално.

И така фермерът с 300 литра краве мляко на ден смята да създаде цех за преработка в стопанския си двор с обща площ 42 кв.м. В него ще се произвежда сирене, като технологичния отпадък – сурватката, ще се използва  за храна на животните.

„ Реализацията на проекта е свързана с внедряването на съвременни производствени мощности и технологични схеми според пазарните изисквания за качество, хигиена, безопасност и трайност на храните. При реализацията на проекта ще се разкрият 2 нови работни места”, пише още в инвестиционното предложение.