Засушаването през последните години в Добруджа провокира земеделските стопани да обърнат поглед към изграждането на напоителни съоръжения.

Инвестиционно предложение за напояване на земеделски площи е подала фирма „АГРИ.СС“ ЕООД, показва информация от община Генерал Тошево. На този етап фирмата е в очакване на решението на РИОСВ – Варна относно необходимостта от извършване на ОВОС. 

Гласувайте: Какви ренти се изплащат за стопанската 2021/22 година?

Плановете включват изграждане на система за капково напояване на земеделска земя с площ от 293 дка за отглеждане на царевица. Това е необходимо за подобряване качеството на продукцията и количеството на добивите, се посочва в инвестиционното предложение. „Районът е един от най-сухите в страната, като годишните валежи са от 480 до 550 мм и е напълно недостатъчно. Поради тази причина е необходимо да осигурим вода от най-близкия възможен източник. Подготвили сме проект и кандидатстваме по ПРСР за съфинансиране на инвестиционното предложение“, допълва земеделският стопанин.  

Водовземането ще се извършва от собствен водоизточник - тръбен кладенец, изграден в землището на гр. Ген.Тошево. Водният резервоар е с капацитет от 1040 куб.м., а водата ще се източва с мобилна моторна помпа и система от полиетиленови тръби. Няма да се изграждат съпътстващи съоръжения и сгради. 

Планираната поливна площ от 293 дка е разпределена на 10 поливни полета. С оглед оптималното използване на водните ресурси и минимизиране на разходите за енергия те са обединени в 4 поливни смени, които ще работят последователно. Напоителната система е автоматизирана и се състои от помпена станция за подаване на вода с необходимото налягане към филтърни групи. Те включват филтърен блок и тороподаващ възел. Предвиден е водомер за отчитане на водния разход както и комплект от клапани и спирална арматура за контролиране изходните параметри на водния поток. 

Съгласно Наредбата за нормите за водопотребление брутните напоителни норми за полски култури за средно суха година при капково напояване са изчислени на 115 куб.метра на декар годишно. При отглеждане на царевица изискването е извършване на поливни операции в поливните периоди от юни до август включително с максимално подавано количество вода до 145 куб.м. на час. Капковото напояване ще осигурява дебит от 1 л на час. 

Все още напояването на земеделски култури в Добруджа не е популярна практика. Водата идва от голяма дълбочина и това оскъпява дейностите. В същото време засушаването през тази година доведе до занижаване на добивите от царевица с около 200 кг/дка в сравнение с предходната година. Земеделските стопани от региона ожънаха средно по 547 кг/дка.