Не е тайна, че Индия играе важна роля в глобалната картина на търсенето и предлагането, като вторият по големина производител и вторият по големина потребител на пшеница и ориз в света.

В опит да ограничи растящите вътрешни цени на храните, страната обяви, че ще освободи 5 милиона тона пшеница и 2,5 милиона тона ориз от държавните си запаси в полза на големите местни преработватели, предаде Ройтерс.

Цените на пшеницата в Ню Делхи скочиха с 12% през последните четири месеца до 25 174 рупии (303,85 долара) за тон, което е най-високото ниво от близо шест месеца, тъй като производството беше засегнато от нестабилното време.

Други мерки, които се предприемат на местно ниво включват намаляване или дори премахване на 40% данък върху вноса на пшеница, намаляване на ограничението за количеството запаси от пшеница, които преработвателите и търговците могат да държат, обясни правителствен служител.

През юни Индия наложи ограничение върху количеството запаси от пшеница, които търговците могат да държат в опит да свалят цените. През май 2022 г., след като внезапното покачване на температурите намали производството, страната забрани експорта, въпреки че износът се увеличи за да покрие глобалния дефицит, предизвикан от инвазията на Русия в Украйна.

По официални данни от Министерството на земеделието и благосъстоянието на фермерите, производството на пшеница е нараснало до рекордните 112,74 милиона тона през 2023 г. спрямо 107,7 милиона тона година по-рано. Индия консумира около 108 милиона тона пшеница годишно.
Но водеща търговска организация каза пред Ройтерс, че реколтата от пшеница в Индия през 2023 г. е била поне с 10% по-ниска от оценката на земеделското министерство.

Колко точно е индийското производство не е ясно, но явно страната се чувства притеснена за продоволствената си сигурност. След миналогодишната забрана за износ на пшеница, Индия, която представлява 40% от световния износ на ориз, миналия месец нареди спиране на експорта, за да успокои вътрешните цени.
За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направете безплатна регистрация в Агринайзър сега!