Единственото племенно стадо от породата „Североизточна тънкорунна овца“ се отглежда в Добруджанския земеделски институт край град Генерал Тошево. В племенната ферма са събрани 1200 елитни животни. Задача на научния център е да поддържа и опазва генофонда, за да оцелее породата в годините напред. 

Вижте още: Ще се отдават ли приоритетно пасища на животновъди?

„Въпреки трудностите, напоследък се отчита интерес към породата и от животновъди от Южна България“, съобщиха от Института. Това е добра новина на фона на все по-отчайващата картина в родното животновъдство. Селекционерите от Добруджа представиха 9 елитни животни от „Североизточна тънкорунна порода“ - 3 коча на възраст от 2 до 4 години, 3 овце-майки на 3-годишна възраст и три шилета на 9-месечна възраст на провелото се в Сливен XVII-то Национално животновъдно изложение. На форума освен представяне на достиженията на модерното овцевъдство, са повдигнати и въпросите за оцеляването и спасяването на ценните български породи животни. 

„Североизточната тънкорунна порода овце“ е типична за Добруджа. Създадена и селектирана в Добруджанския земеделски институт, известна е с вкусното си месо и вълна. Работата по създаване на племеното стадо е започнала още през 1951 г. и в края на 60-те и 70-те години селекционерите излизат с добруджанския тип овца, която бързо става популярна в региона. В Добричка област още се виждат рухналите основи на големите овцекомплекси, само един от които е побирал преди десетилетия от 3000 до 5000 животни. Толкова са били и племенните животни във фермата на Института преди 20-25 години, припомнят учените и не крият, че тогава Добруджа е била рай за отглеждане на овце. 

Днес породата е обявена за застрашена от изчезване и от 2013 г. се субсидира по мярката за агроекология. Субсидиите обаче са недостатъчни, за да покрият разходите по поддържане на стадото. Така благодарение на растениевъдната дейност на Института оцеляването на стадото е гарантирано. За изхранването на породистите овце се отглеждат зърнени, бобови, тревни фуражи, силажи и сенажи – ечемик, тритикале, овес, царевица за зърно, грах, люцерна и царевица за силаж.