Никой не може да каже каква част от румънския слънчоглед, който се внасяше у нас активно през последните месеци е бил украински, но към момента ситуацията на пазара в Украйна показва, че там е по-скъп отколкото в България. 

Четете още: Българските фермери заслужават уважение от цялото общество


Определено трудно можем да говорим от опасност да се залее страната с украински слънчоглед. Така Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, коментира ситуацията на пазара на слънчоглед у нас.

Според зърнопроизводителя има търсене на български слънчоглед, но цената не е удовлетворяваща и вероятно заради това не се стига до сделки. Около 750 лв./тон дават търговците на вътрешния пазар. За сравнение последните цени от Украйна са били 430 долара/тон, На пристанище Констанца слънчогледът се предлага по 435 долара/тон. На Софийската стокова борса през миналата седмица тази стока се предлагаше маслодаен слънчоглед от място на 740 лв./тон, но липсваше насрещно търсене.

„В тази ситуация българските преработватели също имат проблем, тъй като няма къде да продават олиото си. Дъмпингът на цените от Украйна и Русия е страшен. Имаме общонационален проблем, не говорим само за слънчоглед“, казва Проданов, който съжалява, че вниманието през последната година беше насочено предимно към слънчогледа, тъй като има проблеми с всички култури. 

При пшеницата, ечемика, царевицата, рапицата, изобщо на всички култури в момента цената на международните пазари е под себестойност. Проблемът не е само с Украйна, но и с Русия, където цената се определя по други механизми и винаги е по-ниска от себестойността ни. 

Илия Проданов: Не ни очаква нищо добро, ако не работим за промяна в начина на земеделие и понижение на себестойността. Ако чакаме пазарът да се оправи – не мисля, че ще се случи. Трябва да вървим към устойчиво производство.

Според него тези проблеми не стоят на дневен ред пред европейските фермери и производители на храни. За пример Проданов даде видяното в Индия при скорошното му посещение там.

„Тази страна е необятен пазар, но ние нямаме какво да предложим. Хората търсят готов продукт и ние със слънчоглед, пшеница и царевица изобщо не сме им интересни и актуални“ 

В Европа хората вече са създали кооперативи, които предлагат крайни продукти и „колкото по-рано се осъзнаем и тръгнем в тази посока, толкова по-добре“.