Постоянно получаваме сигнали от колеги за внос на слънчоглед от Украйна през Кардам. Затова предлагаме контролът там да се засили. Това съобщи за Агри.БГ Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и съветник на земеделския министър Кирил Вътев.

Още: Каква ставка прогнозират по кризисната помощ?

“На Консултативния съвет по зърното в четвъртък (22 юни 2023 г. - бел.ред) присъстваха представители на Агенция "Митници". В тази връзка предложихме проверките на гранично-пропускателния пункт да се засилят и да се провери има ли внос, откъде идва, какъв е, как така влиза в България, транзит ли е, къде отива и т.н.”, коментира Проданов.

По думите му по време на съвета са се поставили и много други въпроси, като себестойността на българското производство и защо тя е толкова висока.

“Имаше справки за рентите в Украйна и в България за сравнение. Това е много важна част от нашата себестойност. При положение, че в Украйна средната рента е от 21-28 лв./дка, а тази в България се движи между 60 и 160 лв./дка - ние няма как да бъдем конкурентоспособни”, категоричен е Проданов.

Четете и тук: Спешна финансова помощ ще получат производителите на слънчоглед

Поставен е и въпрос към Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” относно предстоящата жътвена кампания.

Една от наредбите на пожарната гласи, че при започване на жътвата, житните култури се парцелират на площи за еднодневна работа с противопожарни ивици, широки не по-малко от 6 метра. Те трябва да са ожънати, и изорани след като сламата е отстранена.

“Ние, земеделците, спазвайки Стратегическия план, сме ограничени с оранта. Има и други възможни практики, които хем са противопожарни, хем не са точно оран. Например можем да използваме продълбочаване или стърнищен култиватор. Това са също уреди, ограничаващи пожарите, но просто не е оране. 

Затова искаме да се намери вариант за промяна на тази наредба. Тя се изготвя съвместно между Министерството на вътрешните работи и Министерството на земеделието. Земеделското министерство има волята и разбирането за това. Остава Министерството на вътрешните работи да бъдат уведомени”, добави още председателят на НАЗ.