Зърнопроизводството у нас е неконкурентоспособно. На фона на все по-сриващите се цени на пшеница и царевица, земеделските стопани търсят начини за по-висока рентабилност. „Нашият проблем е високата себестойност“, категоричен е Илия Проданов, председател на УС на НАЗ.

„Решението на проблемите не е в забраната за внос. Казвам го абсолютно отговорно и ще се аргументирам. Ако само със спиране на вноса на зърно, можеха да се решат проблемите на зърнопроизводителите, в момента Полша, Унгария и Словакия нямаше да протестират. Нашият проблем се казва „висока себестойност“, изтъкна браншовият ръководител и изтъкна:

Загубите в производството у нас през тази година са от 40 до 70 лв./дка в зависимост от региона и добива. При 40 млн.дка земя, говорим за милиарди.  

Земеделецът разясни, че от една страна е високата себестойност, а от друга страна е ниската цена на зърното поради военни, политически и други причини. „Дори да няма внос на зърно, то пак не можем да продадем нашата пшеница. Трябва да изнесем 5 милиона тона зърно, а на пазара работят страни, като Украйна, САЩ, Русия, Франция с техните цени. Ние сме абсолютно неконкурентоспособни“, обоснова се фермерът и посочи, че именно в посока занижаване на себестойността на продукцията са насочени усилията на НАЗ. 

Проблемите всъщност са трупани през годините и представляват сериозен процес с 15-годишна давност. „Причините за днешните трудности са много. Част от тях са липса на политическа воля, на експертност в държавата, поради европейска политика, законодателство, липса на напояване, изкривяване  на конкуренцията с рентните плащания. Има много посоки за работа“, поясни Проданов и допълни: „Колкото и да протестираме, и каквото и да ни се даде, няма държава, която да може да компенсира това, което търпим като загуби“.  

Още през лятото и есента на миналата година от НАЗ са насочили усилията си към Стратегическия план и проблемите, свързани със задължителните стандарти и екологични изисквания. „Отчитаме успех по ДЗЕС 6, ние единствени дадохме предложение и то замина в Брюксел. По екосхемите също направихме промени. Работим по редица наредби, едната от които е скандалната за вземане на проби за самоконтрол. Преборихме се това да отпадне от методиката на ДФЗ за тази година. Наредбата следва да се промени през февруари. За нас това е и ненужно, и финансово обременяващо. Мисля, че в скоро време ще имаме резултат“, допълни още Илия Проданов.