Световната реколта от зърно - пшеница и груби зърна ще достигне рекордните 2,297 милиарда тона през селскостопанския сезон 2023 – 2024 г., прогнозира Международният съвет по зърното (IGC). Това е с 2% повече от предходния период. 

Производител: Няма сделки със зърно, новата реколта стои в стопанските дворове

Производството на царевица през този сезон се очаква да нарасне с 64 млн. т, до 1,22 млрд. т. Увеличението се дължи основно на ръст в площите в САЩ, се отбелязва в доклада на IGС, цитиран от zol.ru.

С по-високите реколти, които се очакват в Индия, Тайланд и САЩ, глобалното производство на ориз се прогнозира от IGC да бъде рекордните 527 млн. тона, което е с 2% повече от сезон 2022-23. 

ООН има три месеца да отговори на руските условия за зърнената сделка

Потреблението на зърнени култури също е на рекордно ниво, с общо 2% ръст, водено от увеличеното използване за фуражи, храни и потребление за нуждите на промишлеността“, казват от IGC. 

Според прогнозите на Руския зърнен съюз (RSZ), зърнената реколта в Русия, в края на текущата година, ще бъде на стойност от 130 до 140 милиона рубли. Освен това, според RSZ, Русия е доставила 61,8 милиона тона зърно на външните пазари през сезон 2022-2023 г.

Междувременно стана ясно, че земеделските производители от Украйна са прибрали 5,882 млн. тона зърно. Това се посочва в съобщение на Министерството на аграрната политика и храните в Киев.