Хладните пролетни дни са подходящи за сеитба на някои от бобовите култури – нахут, леща и грах. Тези култури издържат на по-ниски температури в сравнение с фасула

600 дка нахут сеят в момента механизаторите от Земеделска кооперация „Клас 2002“ в добруджанското село Безводица. Още преди 8 години там са започнали да залагат тази бобова култура на полетата си, но през 2019 г. се отказват. „Започнахме със 600 дка, удвоихме ги, а последно имахме 800 дка нахут“, разказва Живко Желев, председател на кооперацията.

„Спрях го, защото не знаех дали ще успея да го продам, нямаше сигурност и яснота при търговците. Тази година отново започвам да сея нахут, но вече със договор за изкупуване с фиксирана минимална цена“

Земеделецът е категоричен, че както при всяка култура, и тук е важен пазарът. Ако няма кой да го купи, няма смисъл да се сее. При добри цени обаче, нахутът носи много добри доходи. „Спомням си, че през първата година реколтата от нахут беше изкупена на 2,30 лв./кг. Това беше невиждан приход от декар“, разказва още Живко Желев. 

Само преди 5-6 години страната ни се превръща в лидер по производство на нахут и площите у нас достигат до 2 млн.дка. Причините са ясни – и подпомагането на декар протеинови култури, и пазарната цена. През годините цената варира от 1,30-1,50 лв./кг до 3 лв./кг. Най-масовите последни оферти са били 2,00-2,50 лв./дка.

След всеки бум в отглеждането на дадена култура следва рязък спад. В момента от Добруджанския земеделски институт поясняват, че въпреки наличието на два сорта нахут в научния център, не се поддържа семепроизводство заради липсата на интерес от страна на фермерите.   

Богатите добруджански почви са благоприятни за растението и то се отплаща с добри добиви. В кооперацията в село Безводица са прибирали по 240-270 кг от декар – доста повече от обичайните резултати в останалите части на страната. Нахутът не оставя толкова азот след себе си като фасула, но пък рано освобождава площите и улеснява по-навременната подготовка на полетата.

Пшеницата е добър предшественик на бобово растение, разказва още за технологията Живко Желев. „Нахутът се чувства добре на хубава почва, но е чувствителен към чернилка, за която има решение и затова сме подготвени с фунгицид срещу заболяването“. 

Общо 8400 дка земя се обработват в земеделската кооперация в село Безводица. След сеитбата на нахут всички са в готовност за старта на пролетната кампания за залагане на новата реколта от царевица и слънчоглед.