Вчера БАБХ потвърди първите положителни проби на две заразени диви свине в община Доспат, Смолянско. Общо новите случаи на заразени диви животни в страната са три – в смолянското село Змеица, в шуменската община Върбица и във великотърновското село Ново Градище. 

Пожалиха фамилната свинеферма, заплашена с ликвидация

Въпреки че това е първият случай на АЧС в района на Смолян, там вече е ликвидирана по-голяма част от домашните прасетата, като две са временно пожалени. Те се отглеждат в село Давидково и са им дадени противопаразитни препарати. Изчаква се да мине срокът на действие и месото им да бъде годно за консумация.

Напрежението у нас не стихва, особено сред стопаните, които отказват да заколят домашните си прасета. В защита на животните си се обявяват жителите на ямболското село Безмер, които вчера протестираха два пъти. Според списъците там вече са умъртвени 160 от общо 260 животни. 

Стопаните настояват да бъдат пощадени малкото останали прасета. Според тях горещото време не е подходящо за колене. Някои от хората настояват възстановяването на прасетата да става за сметка на свинекомплексите, предаде БНР.

Техните колеги от село Крушаре блокират пътя между Ямбол и Сливен вече осми ден. Те настояват за среща с премиера. Искат удължаване на срока за регистрация на прасетата и изплащане на обезщетения при същите условия, както за промишлените ферми.

Движението на пътя между Варна и Бургас също ще бъде затруднено заради протест на стопани в община Долни Чифлик. Хората недоволстват, че са принудени да умъртвяват животните си, без да има зараза. Вчера те блокираха пътя край село Старо Оряхово за 10 минути. Същите действия ще предприемат днес техни колеги в провадийското село Тутраканци.

След намерените две умрели прасета и едно домашно в Плевенско, пробите са потвърдили, че те не са заразени. В региона заразата вече не се разпространява, твърди областната епизоотична комисия.

Положението с АЧС в Румъния също не е розово. От началото на годината до сега северната ни съседка е регистрирала над 400 нови огнища на чумата по свинете, като само за месец юли те са 300. Умъртвени са над 400 хил. прасета, съобщава БНТ.

Почти няма стопанство в областите Галац и Браила, което да не е засегнато от болестта. В Браила тече 60-дневен срок, в който да бъдат отстреляни всички диви прасета. На помощ идват и граничари от съседна Молдова.

Румънското министерство на земеделието иска да изпрати техни учени във Виетнам, където се работи върху експериментална ваксина. Тя е дело на Виетнамския аграрен институт и се твърди, че успешно е преминала първите тестове. „Нуждаем се от ваксината възможно най-скоро,“ категоричен е румънският земеделски министър.

Междувременно Словакия стана 10-ата европейска страна, която пострада от Африканската чума. Първият случай бе докладван на 25 юли в стопанство тип зад двор с 4 прасета в източния район Кошиче, в близост до границата с Унгария и Украйна, съобщава порталът Pigprogress.

Всички новини по темата вижте ТУК