От вчера е назначена комисия във фермата, за да се установи моят статут и да се вземе някакво решение. Днес изчакваме комисия, която ще дойде на място, каза свиневъдът Желязко Христов за БНР.

БАБХ посегна и на фамилните ферми. Имат ли право?

В личното си стопанство в сливенското село Глуфишево той отглежда 200 прасета. Въпреки че са регистрирани обаче, те попаднаха в списъка за умъртвяване на животни в Сливенско. Преди дни свиневъдът дори заплаши, че ще изгори фермата си.

В заповедта на земеделския министър Десислава Танева за принудителна евтаназия изрично е посочено, че тя не важи за регистрирани животни и стопански дворове с биозащита и санитарен контрол. Административни неуредици обаче бяха обрекли животните във фамилното стопанство на Христов на гибел. Днес то вече е извън списъка.

Свиневъдът от Сливенско: „Може да се каже, че съм победил системата, защото това можеше да стане, без да се стига до ексцесии и да създаваме неудобство на гражданите с нашия протест.“

Въпреки че неговият личен проблем е решен, протестът на пътя между Сливен и Ямбол продължава вече седми ден. Стопанинът коментира ултиматума на областния управител, че основен път не може да се затваря за дълго. „Областният управител не е в това положение. Ние си защитаваме поминъка и с това оцелява нашето семейство,“ категоричен е Христов.

Към вълната от протести днес се включиха и около 40 стопани от ямболското село Безмер. За повече от час те блокираха пътя от селото към авиобаза „Безмер“, но това не затрудни движението заради обходните маршрути. 

Те също се обявиха срещу умъртвяването на домашните прасета заради африканската чума. По думите им животните са здрави, а обектите – регистрирани, и не се налага да се прилага тази крайна мярка. Срокът за доброволно умъртвяване на прасета там изтече на 2 август, но хората продължават да си ги гледат. Те предупреждават, че периодично ще блокират пътя, докато някой от управляващите не им обърне внимание.

Междувременно днес заседават Областните епизоотични комисии в Благоевград и Плевен. Кметовете ще извадят списък със стопаните, които доброволно са заколили прасетата си тип заден двор. „Този списък ще се използва с оглед предоставяне на 300 лв. на двор за дезинфекция на съответното стопанство,“ обяви зам.-областният управител на Плевенско.

Във Великотърновско вече са се справили с ликвидирането на домашните прасета около четирите огнища на заразата в областта. Почти на 100% са умъртвени животните и в ямболската община Тунджа. Там обаче има проблем с площадките за загробване, тъй като само три от общо 30 предложени са били одобрени от Басейновата дирекция в Пловдив.

Всички новини по темата вижте ТУК