Хиляди фермери излязоха с тракторите си на мащабен протест в Берлин. Те недоволстват срещу правителството, съобщи thelocal.de. Протестът продължава и в момента.


Повече от 5 000 трактора, заедно с 10 000 земеделски производители се събраха от цяла Германия в Берлин, близо до Бранденбургската стена, на центъра на града. Суматохата създаде проблеми на жителите, тъй като заради протеста много от улиците са затворени. Градският транспорт се движи в тази час, но с прекъсвания.

 

Недоволството е срещу правителството. Канцлерът на Германия Ангела Меркел прие през септември серия от предложения, включващи по-строги ограничения за употребата на пестициди и хербициди с цел защита на някои видове насекоми, както и за използването на торове, за да бъдат предпазени подпочвените води.

Фермерите твърдят, че правителството трябва да работи с тях и неправителствените екологични организации, за да намери начини за опазване на околната среда, като едновременно с това се поддържа и конкурентоспособността на фермите.
Меркел покани лидерите на стачкуващите на преговори в началото на декември.


Шофьорите са изправени пред 50-минутно закъснение, ако пътуват до Heerstraße, където движението също беше претоварено сутринта поради конвой на земеделци, близо 20 км.


Бранденбургската полиция заяви, че в протеста участват общо 5 095 трактора. Първите трактори пристигнаха още рано сутринта днес, 26 ноември. 


Все повече и повече трактори се присъединяват към протеста, което причинява големи смущения в движението. Към момента полицията е регистрирала две ПТП-та, причинени от изпреварване на водачи с леки автомобили.