Преминахме към технологията “зелено торене” и в момента дори и при екстремен дъжд, нямаме проблеми в масива. Това разказа за Агри.БГ Марио Любенов от плевенското село Трънчовица.

Вижте още: Почти 3 млрд. лева за плащания в земеделието през 2023 г. одобри правителството


“При зеленото торене всичко, което косим, си остава на място. А корените на тревата играят роля на арматура на почвата.

Преди години, преди да започнем да бодем лозите, минавах с фреза и когато дойдоха пролетните дъждове, отнесоха доста от почвата на лозята надолу към съседните имоти. 

Тогава си казахме, че това няма как да продължава. В момента при един силен дъжд, както беше снощи (24 август 2023 г.) и каквито са тенденциите да бъдат - за много кратко време да пада  голямо количество валежи, нямаме проблеми. Но над лозето има масив с царевица. И когато е изорано есента е останала бразда и при първите валежи просто се свлича и запълва браздата.

Но това, което правим работи и е изпитано за нас”, обясни младият фермер.

Самият релеф на лозето на Марио е наклонен.

“А това е много по-добре за гроздето - захарността, която достига е много по-висока и има голямо проветрението за болестите. Просто трябва да се съберат всички условия за добър тероар на виното, но трябва да се съобрази и с това, че мястото, където се намира, е с по-особен релеф и да се реши и този проблем, за да не смъкнем целия почвен слой някъде надолу из нивите. Ние намерихме нашето решение”, добави той.

Иначе лозето е 12 дка, с междуредия на 2,15 см, за да може да минава с трактор. Лозето се реже на ръка, защото са премицали на формировка къса резитба, двустранен кордон. Разстоянията от главина до главина са 1,25 м

“Точно на тази формировка сме, защото добивите са много високи и за да не претоварим главините на единица площ, намаляваме изкуствено добива. По този начин вдигаме качеството на продукцията”, заключи Марио Любенов.