Бобовите култури не само обогатяват площите с азот, което е голямо предимство, но от съществено значение е също така фактът, че се освобождават рано площите от тях и могат да бъдат подготвени за следващата култура. Това каза за Агри.БГ проф. Иван Киряков, ръководител на отдел „Селекция на зърнено-житни и бобови култури“ в Добруджанския земеделски институт в град Генерал Тошево. 

Гласувайте: Как се справяте с кризата при реализацията на мляко?

В новия програмен период е заложено увеличение на броя на отглежданите култури в стопанствата с цел минимизиране на риска от монокултурност в земеделието.

Предвидено е в земеделските стопанства с обработваема земя над 300 декара да има най-малко 4 различни култури, като основната култура не превишава 75% от тези площи, а трите основни култури обхващат заедно не повече от 90% от тях. 

За тази цел под „култура“ се разбира култура, от който и да е от различните родове, определени в ботаническата класификация на културите или култура, от който и да е от видовете при Brassicaceae, Solanaceae и Cucurbitaceae.

Тук влизат също така земите, поставени под угар или тревите и други тревни фуражи. 

Големият проблем обаче е пазарът за реколтата от бобовите култури“, смята специалистът. 

Използването им в сеитбооборота преди години е било задължително. Полезни за почвата са също така люцерната и репкото, но за тях също няма потребители, тъй като животновъдството вече не е голям потребител, става ясно от думите на проф. Киряков.