Появата на кафявата ръжда е опасност, за която трябва да внимават в момента земеделските стопани. За това предупреждава проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево. Той е специалист по растителна защита и завежда отдел „Селекция на зърнено-житни и бобови култури“ в института. 

Гласувайте: Как се справяте с кризата при реализацията на мляко?

Преваляванията са довели до заразяване с опасната болест, но фермерите са предупредени, че през тази година може да се наложи да направят повече третирания на площите.

При неприятелите вече се появява житната дървеница, затова е желателно стопаните да влязат в полетата си, за да видят дали там се срещат ларвите на този неприятел. Прагът на икономическа вредност при дървеницата е около 2-3 броя/кв.м. Ако има такава опасност трябва да се третира с инсектициди. 

По информация на Областна служба „Земеделие“ в Добрич, в почти всички полета се откриват дървеници. 

Падналите наскоро дъждове са били благодатни за посевите в Добруджа. Тази влага е напълно достатъчна да има един приличен добив. За съжаление в някои райони почти не е валяло. Все още е трудно да се прогнозира обаче с точност каква реколта ще приберем, но проф. Киряков се надява резултатите да не са по-лоши от миналогодишните. 

Обилните дъждове и повишените температури са спрели развитието на брашнестата мана. В някои насаждения се появява и фуриоза по класовете, но като процент нападението не е много сериозен проблем, става ясно от коментара на експерта. 
През тази година има доста голяма разпространение на жълта ръжда. Земеделските производители до голяма степен успяват да се справят с тази болест, макар че доста полета са сериозно засегнати, посочва професорът. 

Заради топлата зима има неедновременно поникване, доста полета са и с ечемичено вджуджаване по пшеницата.

По отношение на пролетниците, падналите дъждове само закрепят малко положението, тъй като посевите не са покрили изцяло площта и изпаряването става много по-бързо. И при царевицата, и при слънчогледа трябва да закрият редовете, за да се задържи водата, съветва специалистът.

„При вносът на пшеница от Украйна опасността е да се вкарат складови неприятели, защото зърното е за преработка или фураж“, смята експертът. 

Окончателната смяна на сортовата структура при зърнено-житните култури също си казва думата. Родната селекция пшеница от института в Генерал Тошево вероятно не надхвърля 0,5 млн. дка в цялата страна. За сравнение преди по-малко от 10 години с български сортове жито са били засети 7,5 млн. дка. 

На 14 юни в Добруджански земеделски институт – град Генерал Тошево ще се проведе традиционният Ден на отворените врати. По време на събитието фермерите ще имат възможност не само да научат за последните новости в земеделието, но и да се консултират с учените от института.