В Министерството на земеделието подготвят нормативни промени, с които да бъдат защитени производителите на първична земеделска продукция и да се подобри организацията на веригите на доставка.

Това е станало ясно от думите на заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев, информираха от пресофиса на министерството. 

Според него по този начин ще се постигне изсветляване на сектора и ще се гарантира равнопоставеност на пазара, независимо от мащаба на участниците в продуктовите вериги. 

Заместник-министърът заяви, че вече е проучен опитът на 7 държави, очертана е структурата на проектозакона, неговият обхват и приложно поле. Работи се и за изготвяне на първи вариант на текста. 

По време на срещата е имало дискусия относно действащото национално и европейско законодателство, свързано с регулации на търговията с храни и земеделски продукти, както и на хранителната безопасност.

Коментирана е също така и необходимостта от по-прецизно събиране на информация за реално осъществените сделки на пазара на земеделска продукция, особено с акцент към „първите продажби“. 

В момента се работи по реализиране на проект по Националния план за възстановяване и устойчивост за цифровизация на агрохранителната верига, като целта е наличните масиви с информация да бъдат обединени и цялата необходима информация да е достъпна във всяка отделна институция. Проектът за цифровизацията обхваща 6 модула, като включва и обучение на заинтересованите страни.