Отново е публикувана за обществено обсъждане наредбата, която определя условията и реда за прилагане на интервенциите под формата на директни плащания, включени в Стратегическия план. 

Този път предвидените промени в Наредба № 3 от 2023 г. са свързани с включването на дефиниции за площите. Така според вносителя зам.-министър Александър Йоцев се дава повече яснота за кандидатите за подпомагане. 

В допълнителната разпоредба се създават точки 47, 48 и 49, които гласят следното: 

„47. „В съответствие“ е резултат от системата на мониторинг на площ, кодиран в „зелен“ цвят, за наличие на убедителни доказателства за съответствие между декларираните данни и данните, получени като резултат от автоматизирани процедури по наблюдение от системата за дадено монитируемо условие за допустимост.

 

48. „Несъответствие“ е резултат от системата на мониторинг на площ, кодиран в „червен“ цвят, за наличие на убедителни доказателства за несъответствие между декларираните данни и данните, получени като резултат от автоматизираните процедури от наблюдението на системата за дадено монитируемо условие за допустимост.

 

49. „Неубедителни доказателства за несъответствие“ е резултат от системата на мониторинг на площ, кодиран в „жълт“ цвят, за наличие на ясни и конкретни доказателства за несъответствие между декларираните данни и данните, получени като резултат от автоматизирани процедури от наблюдението на системата за дадено монитируемо условие за допустимост.“

 

Освен това в методиката за определяне на млечния еквивалент за млечни продукти се добавя и кефирът.  

Общественото обсъждане на предвидените допълнения ще продължи до 10 ноември. 

 

Наредбата, която беше дължго чакана от земеделските стопани беше ремонтирана за последно през този месец, като част от измененията предвиждат за 2023 г. всеки кандидат за подпомагане има възможност за корекция или оттегляне на заявлението до 20 ноември. А срокът за установяване на несъответствия между декларираните данни в заявлението и данните, установени чрез административни проверки или от системата за мониторинг на площ да бъде  е 31 октомври.

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg