Полските власти възнамеряват да свикат среща на представители на петте страни от Централна и Източна Европа, които страдат вноса на евтино украинско зърно - България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, с украинския министър на селското стопанство, за да бъдат обсъдени проблемите, предаде ТАСС, като цитира полския министър на селското стопанство Роберт Телус.

Следим темата тук 

По думите му срещата ще се проведе през втората половина на юли. Според Телус срещата ще има за цел да обясни, че ЕС не само се стреми да помогне на Украйна, но в същото време и да не навреди на местните фермери. Обявената вчера от ЕК помощ за засегнатите земеделци в размер на 100 милиона евро е стъпка в правилната посока, но не отстранява изцяло проблема, посочи полският министър.

В същото време украинската управа на морските пристанища предупреди, че страната трябва да се готви да изнася зърно предимно през дунавските си пристанища, тъй като Русия ефективно блокира превоза през черноморските, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА. 

Сделката за износ на украинско зърно през Черно море, договорена с посредничеството на ООН и Турция, изтича на 18 юли, а Русия дава да се разбере, че няма да я поднови, ако не й бъдат направени определени отстъпки.