По оценки на Селскостопанската палата на Австрия в зоната на бедствие в Форарберг са около 30 000 крави. Вода на животните, които се намират по планинските пасища, се доставя с автоцистерни. За последен път такова горещо лято в Алпите е било регистрирано през 1976 г., информира DairyNews.ru.

Горещините пазят картофите от фузариоза


Няма дори сутрешна роса на тревата, която би могла частично да удовлетвори потребностите на животните от вода. Нощите са твърде топли, казват фермерите.

Тревата по пресушените полета расте толкова бавно, че не стига за изхранване на кравите. Фермерите са принудени да ги хранят със сеното, което е предназначено за зимата.

Както е известно, свежата трева по пасищата се смята за важен фактор за получаване на биологически пълноценно мляко – с високо съдържание на витамини, аминокиселини, микроелементи и други важни биоактивни вещества. Колкото по-високо е нивото им, толкова по-благоприятна е средата за развитието на млечнокисели бактерии. 

Намаляването на количеството и понижаването на качеството на млякото от аплийски крави може да се превърне в катастрофа за австрийските фермери.