Очаква се доста бурно заседание на Комисия по земеделието, храните и горите, където ще бъдат разгледани съществени изменения в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ).

Промените бяха остро критикувани от Българската асоциация на собствениците на земеделска земя. Пред Агри.бг председателят на УС на НАЗ Илия Проданов обясни, че за пръв път от близо 5 години се прави опит за държавна политика в тръжните процедури, свързани с отдаването на земя от Държавния поземлен фонд (ДПФ) и комасираното ползване на земеделските земи.

„Отпорът на промените идва от една единствена асоциация – Българска асоциация на собствениците на земеделска земя (БАСЗЗ). Но аз ги призовавам да си покажат членовете на асоциацията, нека да видим кого представляват и кои са представителите в Управителния им съвет”, коментира за Агри.БГ председателят на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов. 

Той отбеляза, че критиката към законодателните промени не засяга пряко дейността на собствениците на земеделска земя. 

„Промените се правят единствено в частта, която касае Държавния поземлен фонд (ДПФ). Доколкото знам, държавата не е техен член. Тази асоциация саботира промени, които целят и се стремят към баланс в земеделието”, каза още Проданов. 

Предложената промяна в чл. 24а, ал. 1 гласи, че отдаването на имоти от ДПФ ще се извършва само чрез търгове в две тръжни сесии. В първата тръжна сесия с приоритет ще бъдат чувствителните сектори – лица, които отглеждат зеленчуци, трайни насаждения, едногодишни и многогодишни фуражни култури, производители, сертифицирани като биологични и собственици или ползватели на животновъдни обекти.

Във втората тръжна сесия ще участват останалите земеделски производители. В условията за отдаване под наем или аренда се добавя и изискването да се отдава имот от ДПФ на лица с постоянен адрес на територията на общината по местонахождение на имотите. Освен това се въвежда и ограничение в първа тръжна сесия за отдаване на не повече от 300 дка, уточняват от НАЗ.

Друга важна необходимост за изменение в ЗСПЗЗ е чл. 37в, който касае сключването на доброволните споразумения за комасирано ползване на земеделската земя.

Предложено е споразумението, което се сключва между ползвателите, да влиза в сила, когато е подписано от не по-малко от 2/3 от ползвателите и при условие, че обхваща не по-малко от 2/3 от площта в съответното землище. За останалата 1/3 от ползвателите, които не са подписали споразумението, се изготвя служебно разпределение на масивите. 

„Този справедлив подход защитава интересите както на малките, така и на големите производители. С него ще се прекрати практиката, при която дори един от ползвателите не желае да подпише изготвеното от десетки други участници споразумение за уедрено ползване на имотите и блокира процеса по споразумяването”, допълват от НАЗ. 

От асоциацията смятат, че съвкупността от предложените мерки и контролни механизми може да помогне за създаването на по-прозрачна, отговорна и ефективна система за разпределяне на ДПФ,  приоритизиране на чувствителните сектори и равенство между земеделските производители. 

„Ясен показател за правилния подход е одобрението на всички заинтересовани страни, представляващи земеделския бранш”, подчерта още Илия Проданов.