Зимата ще отстъпи пред пролетта през следващите четири дни, но от четвъртък ще се завърне с рязък спад на температурите и дъждове, като в някои райони валежите ще преминават в сняг.

Суша: Няма валежи със стопанско значение вече месеци наред

В началото на периода агрометеорологичните условия ще се определят от топло за сезона време, отбеляза Дукена Жолева, агрометеоролог от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

До средата на първото десетдневие на февруари на много места в страната се прогнозират максимални температури от порядъка на 18-20° С.  Средноденонощните ще бъдат с 4-5° С над биологичния минимум, необходим за вегетацията на зимните житни култури.

В първите дни на февруари ще духа силен топъл вятър. Някои от поривите му в понеделник може да нанесат щети на леки и неукрепени конструкции. 

При тези необичайно високи за сезона температури в голяма част от полските райони вегетационните процеси при есенните посеви ще бъдат потиснати единствено от дефицита на влага в горните почвени слоеве.

Недостигът на влага е вследствие от оскъдните януарски валежи, които с малки изключения са под 10 литра на кв. метър.

В резултат от недостига на влага на отделни места в полските райони се наблюдава частично пожълтяване на пшеничните посеви.

Поглед назад: Влагата в Североизточна България е наполовина

В сряда и четвъртък се очаква съществена промяна в агрометеорологичните условия. Ще настъпи рязко понижение на температурите, като максималните ще паднат с 12-17°С градуса.

Този процес ще възпрепятства започналото преждевременно набъбване на пъпките при някои раноцъфтящи овошки. Очакват се дъждове, които ще започнат в сряда и четвъртък, а в петък и събота на много места валежите ще преминават в сняг. Това ще подобри условията за зимуващите земеделски култури.

През следващата седмица условията ще бъдат подходящи за извършване на резитби в лозовите и овощните масиви и за провеждане на почвообработки на площите, предвидени за засяване с ранни пролетни култури.

Вижте още:

Земеделец: Сушата е чумата в земеделието

Бедствие на запад: Есенниците измръзнаха, пролетниците са под въпрос

На места пшеницата започна да жълтее