Как се създават и отглеждат трайни насаждения от костилкови овошки – това е темата на информационна среща с демонстрация на 7 ноември в град Монтана, съобщават организаторите от Национална служба по съвети в земеделието.

Секторен анализ: Обвързаната подкрепа за плодовете дава резултати

Билян Петков от Областна дирекция по безопасност на храните в Монтана ще даде насоки на бъдещи и настоящи овощари как се избира правилното място за засаждане, каква подготовка се прави и какви агротехнически мероприятия се изискват. 

Експертът ще хвърли повече светлина и върху дейностите по отглеждане на костилкови овошки и борбата с болести и вредители.

Организатори: „Участието в информационната среща е безплатно и е без предварителна регистрация.“

По обяд е планирана демонстрация по формирането на короната на сливи в стопанството на овощаря Паолин Петров в монтанското село Войници. Придвижването до там е със собствен транспорт, уточняват организаторите.

Производителите на плодове ще могат да се запознаят и с начините за еврофинансиране по мерките от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

Регистрацията на участниците започва в 10:00. След две лекции предиобяд идва практичната част с демонстрация в овощната градина от 12:15. Програмата се очаква да приключи към 14:00.