Общо 4 сигнала за изхвърлени животински отпадъци постъпиха на телефон 112 до дежурния в Община Сливен през почивните дни. След извършените проверки на място два от подадените сигнали са фалшиви, съобщават от кметството в града.

Чумата: Ще се стигне ли до принудително умъртвяване на прасета?

Откакто хората в района започнаха да колят домашните си прасета като превантивна мярка срещу разпространението на чумата, над сливенското село Гавраилово се разнася нетърпима миризма на разлагащи се трупове. Сигналът подава Валентина Василева, инициатор на протеста в село Крушаре.

Разпоредена е проверка в местността до пътя между селото и град Бяла. Там служителите на реда и ветеринарните власти откриват шокираща гледка – разкъсани чували в дерето, от които се показват животински копита и вътрешности. 

Ден по-късно разлагащи се останки са намерени и на други места в областта – край село Бозаджии и град Кермен, съобщава Slivenspost.bg. И тук сигналите са подадени от протестиращите стопани на пътя между Сливен и Ямбол.

Свидетели: „Навсякъде се носи отвратителна миризма, чакали разнасят остатъците и може да стане опасно за хората. Ние нямаме огнища на АЧС, но проби не са взети, не се знае – някое животно от вече закланите може да е било болно.“

Според тях е недопустимо държавата да остава хората сами да си колят животните в августовските жеги. „Те не успяват да ги обработят, слагат в чували и хвърлят. Никакви санитарни мерки не са взети, това да се събира по някакъв начин,“ допълва Валентина Василева.

Днес в интервю за bTV земеделският зам.-министър Янко Иванов припомни, че според Закона за ветеринарномедицинската дейност ангажимент за загробването на животните и определянето на площадките имат кметовете на населените места.