Сменихме позицията си, защото се убедихме, че ако наистина чумата влезе в населените места, минимум 3 години ще бъдем под карантина. По-добре сега да заколим тези прасета и за следващата година да заложим нови, коментира кметът на пазарджишкото село Юнаците Стоян Кузев за Нова ТВ.

Танева: Исканията на протестиращите са неизпълними в този вид

По думите му в селото вече са изклани 90% от животните. „Тук кметовете на населените места, които първо се вдигнаха на бунт, приехме друга декларация, с която призоваваме хората да се съобразяват с изискванията,“ допълни Кузев.

От днес по план трябва да започне принудителното евтаназиране на прасета тип заден двор в Южна България. Срокът беше удължен до 11 август след среща на премиера с протестиращи кметове и стопани в Пазарджишко. 

В интервю за bTV земеделският зам.-министър Янко Иванов припомни задълженията на кметовете по член 10 и член 133 от Закона за ветеринарномедицинската дейност, където има ясно разписани ангажименти по здравеопазване на животните. 

„До края на работния ден на всеки от тези кметове, които не изпълниха разпорежданията, да видя глоба. Тя е от 100 до 300 лв. първи път, вторият път се удвоява и така докато не стигнем до прокуратурата, защото това вече отива към саботаж,“ твърди експертът.

Другият ангажимент, който също е вменен на кметовете, е за загробването на труповете и останките от животните.

„В същия този член 133 на кметовете им е разписано ясно какво трябва да направят. Те трябва да организират трупосъбирането, площадките. БАБХ върши своята работа до толкова, доколкото й позволяват условията. Тя не е сама в тази борба,“ допълни е зам.-министърът.

До 26 август кметовете и ветеринарните власти трябва да са готови със списъците на стопаните, които доброволно са ликвидирали животните си, за да започне изплащането на компенсацията. Тя е 300 лв. на стопанство и се дава, за да се покрият разходите за санитарно почистване и дезинфекция.

Предвиждат се и промени в Закона за лова. Идеята е ловуването на диви прасета да започва в средата на септември и да завърши в края на февруари. Целта е да се редуцира популацията им от 2.5 на 0,3 бройки на 100 ха.

Всички новини по темата вижте ТУК