Изискванията на протестиращите са неизпълними в този вид. Това коментира земеделският министър Десислава Танева след срещата с областните управители от страната и представители на сдружението  на общините във Велико Търново.

 

Протестиращи свиневъди внасят сигнал до Прокуратурата


По думите й един от протестите е политически, а другите са инициирани от кметовете на населените места.

„Ако искаме да протестираме с политически цели, може… Останалите пет протеста, които вървят към момента, са инициирани от самите кметове на населените места. С този наш подход узадачихме дори европейските власти, тъй като в 12 страни има чума по свинете и там хората са обединени, само в нашата страна се използва случая за политически цели“, обясни Танева.


Фермерите настояват да бъде удължен срока за регистрация на дворните прасета и изплащане на обезщетения на стопаните, които вече са си ликвидирали животните, при равни условия с промишлените ферми.


От своя страна зам.-министър д-р Янко Иванов също коментира.


Янко Иванов: Исканията на протестиращите са неизпълними и защото са незаконни!


Днес стана ясно още, че протестиращите вече осми ден собственици на прасета при село Крушаре, Сливенско ще внесат сигнал до Върховната административна прокуратура заради наложените мерки от земеделското министерство за принудително избиване на животните в домашните стопанства. 


Пътят Сливен - Ямбол остава затворен за преминаване от протестиращите срещу наложените вече мерки.
 

 

Всички новини по темата вижте ТУК