Сагата с постановлението за задължително предлагане на местна продукция в големите търговски вериги и комуникацията между тях и министър Десислава Танева през медиите продължават. 

Веригите питат: Какво направи министър Танева за фермерите?

Вчера мултинационалните компании изпратиха поредното си отворено писмо с нова доза остра критика към проекта на постановление. Дебатите в правната комисия по изчистване на основните положения в него текат. 

„В името на оцеляването на земеделската, непазарно устойчива общност аз съм в състояние да понеса всички обиди и клевети. Те не ме впечатляват. За мен е важно в края на тази криза, в края на земеделския сезон земеделските производители да са оцелели, в сектора да останат най-уязвимите хора“, коментира ресорният министър за bTV.

Първоначалният вариант на проекта на постановление предлагаше 50% от площта на веригите да бъде отредена за български стоки на местни, регионални производители. Тази идея обаче се видоизмени. В хода на комуникацията със заинтересованите страни и най-вече поради протеста на веригите този процент е премахнат.

„Сега този процент е толкова, колкото веригите преценят, но да има съществено присъствие на местните производители и техните доставчици. И те да са на обособено място. Задали сме минималните категории. Всичко друго е въпрос на тяхно решение“, каза Десислава Танева. 

По този начин оформено обаче, това постановление за регионален канал на къса доставка тревожи веригите. Те се опасяват, че може да има субективизъм при проверките и възможност за корупция.

По отношение на пазарите Десислава Танева е убедена, че те трябва да работят, стига да са спазени елементарните изисквания за безопасност и противоепидемичните мерки.

„Навсякъде, където има такова изпълнение, те трябва да работят. Ако мениджмънтът беше спазил изискванията, нямаше да има затворени пазари. Съгласна съм, че директорът, управителят на пазара трябва да си поемат отговорността. Но има всякакви пазари – общински, частни, на неправителствени организации. Те не са към Министерството на земеделието“, уточни Десислава Танева.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Компромис: Фермерски пазари на паркингите?

Танева за веригите: Няма да отстъпим от искането си

Веригите отказват да отделят 50% площ само за българска храна