Главен експерт от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) се изправи пред Специализирания наказателен съд в София за първото си изслушване по дело за подкуп. Той е в ареста от началото на септември 2021 г., съобщават от Европейската прокуратура.

ДФЗ отговаря: Индикативният график е готов, но чака одобрение

В обвинението се твърди, че държавният служител е получил пари от земеделски производител, за да му удари едно рамо при получаването на субсидии по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014-2020). 

Земеделецът е кандидатствал за подпомагане и е бил допустим, но през декември 2020 г. така и не получава очакваното подпомагане. Затова решава да вземе нещата в свои ръце и търси връзки в Разплащателната агенция. През февруари 2021 г. чрез свой приятел намира вътрешен човек в лицето на въпросния главен експерт.

Двамата се срещат и се разбират срещу скромната сума от 5000 лв. да са си взаимнополезни. Държавният служител обещава да уреди проблема с колегите си, като им повлияе да разрешат плащанията на субсидиите. И успява – ДФЗ изплаща на земеделския производител общо почти 600 000 лв. по няколко схеми и мерки от ПРСР. 

Това обаче не е краят на бизнес отношенията между двамата. Срещу още 5000 лв. няколко месеца след първия подкуп, главният експерт гарантира спокойствие на авера си, за да не бъде гледан под лупа при последващи проверки. А ако все пак такива има, да завършат положително за него.

От обвинението на ЕС припомнят, че съгласно чл. 304б от Наказателния кодекс подкупът е криминално престъпление в България и се наказва с лишаване от свобода до шест години и глоба до 5000 лв. Каква ще е развръзката, се очаква да стане ясно през следващите няколко месеца.