В борбата с проникването на вируса африканска чума по свинете (АЧС) на територията на Германия в страната бе стартиран масов лов на диви глигани, информира изданието topagrar.com.

САЩ отмениха забраната за внос на свинско месо от Полша
 
Както е известно, именно дивите свине често представляват носители на АЧС, тъй като животните мигрират на големи разстояния.

Само в Баден-Вюртемберг за последния сезон са убити по време на лов 78 606 диви свине, което е със 71% повече, сравнено с миналогодишните показатели. Властите смятат, че не би било лошо да се ускори процесът на унищожаване на опасните животни. За целта ловците са инструктирани да използват съвременни и ефективни средства за проследяване на глиганите.

Сред препоръките е сдобиване с дронове, снабдени с топловизьори. Ако тази техника се окаже твърде скъпа, решение е обединяване на усилията на ловците. Например един собственик на дрон с топловизьор може да помогне на група ловци да открият стадо от 25 диви глигани, след което ще бъдат включени ловни кучета за установяването и отстрелването им.