Земеделският министър на Германия Джем Йоздемир, който дълго време отхвърляше идеята за спирането на правилото за задължителен сеитбооборот съгласно Общата селскостопанска политика на ЕС, промени решението си и обяви намерението си да насърчи сеитбата на зърнени култури върху земи, които тази година трябваше да бъдат оставени под угар. В решението му има обаче някои нюанси, пише Аgrarheute.

Темата на седмицата: Ново ръководство в министерството, но със стари муцуни

Специализираното германско издание вижда в спирането на действието на правилата за сеитбооборота някои подводни камъни.

Джем Йоздемир иска да се възползва от възможността, предложена от ЕК, да прекрати задължителния сеитбооборот и правилата за резервиране на земеделска земя, за да защити биологичното разнообразие и здравето на почвата през 2023 г. На фермерите се позволява сами да решат, искат ли да го направят, или не. Тези, които се възползват от възможността обаче, ще загубят субсидиите за екология.

По данни на Министерство на земеделието на Германия компромисното предложение, представено от Йоздемир миналия петък, предвижда, че допълнителните зони за защита на видовете няма да влязат в сила най-малко до 2024 г., докато те трябва да бъдат въведени още през 2023 г.

Съгласно това постановление част от земеделските земи трябва да се използва за защита на видовете, като на нея е забранено да се отглеждат една или друга култура две години подред на един и същ участък земя за защита на почвата.

Правилата за сеитбооборот ще бъдат спрени веднъж през 2023 г. Това ще позволи на германските фермери да засеят пшеница след пшеница например. Но отглежданата пшеница трябва да е за производство на храна.

Буквално Йоздемир казва следното: „Вярвам на думата на всеки: правя този компромис в името на чинията, а не, за да се окаже зърното в резервоар или корито”.

Според Федералното министерство на земеделието задължителното разпределение на 4% от обработваемата земя за екологични цели ограничава отглеждането само на зърнени култури (с изключение на царевица), слънчоглед и бобови култури (с изключение на соя).

Земеделските стопани, които използват по-рано задължителното заделяне на 4% от земята си за отглеждане на обработваеми култури, ще загубят правото си на субсидии за околна среда.

Стопаните, които нямат задължителни угари през 2023 г., няма да могат да участват в екосхемата, която предвижда финансиране до 300 евро/ха.

Възниква въпросът защо от комисията в ЕС толкова късно дават предложението за спиране на правилата за сеитбооборот. На фермерите не им е лесно да решат дали да сеят, или не, тъй като това води до загуба на финансиране.

Трябва да се има и предвид, че в някои федерални щати подкрепата до голяма степен се основава на органично регулиране. В допълнение фермерите може вече да са поръчали семена, торове и други суровини въз основа на предишните си разчети.

Експертите са на мнение, че предвид високите цени на зърното много фермери вероятно ще се замислят дали изобщо има смисъл да участват в тази временна мярка.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Реална заплаха: Диабротика нападна царевицата в Добруджа

Официално: Отпада изискването за сеитбооборот и непроизводствени площи

Задължението за сеитбооборот и неизползвана земя отпада през 2023 г.?