Хенинг Гермер се бори с предизвикателствата на недостига на вода вече няколко десетилетия. Земеделският производител притежава земеделска земя в Хелмстед, близо до мина за лигнитни въглища. В момента, в която тя започва да функционира, нивото на подземните води сериозно спада, пише Agragrheute.

Minimum-till срещу No-till - какво показва опитът на една от най-модерните ферми

С години Гермен трупа опит как да се справя с липсата на вода. Той разработва нови подходи за култивиране и внимателно наблюдава състоянието на почвата. Залага на разнообразен сеитбооборот, за да стабилизира условията на фона на последствията от екстремния климат.

Консервационният метод на работа на Гермен привлече вниманието на неговите колеги фермери. Поредицата от горещи вълни на Стария континент и липсата на дъжд поставят остро проблема с дефицита на вода за напояване.

За да се радва на процъфтяваща ферма, Гермен променя стратегията на отглеждане. Той се отказва от плуга и сее директно. Така с повече живот в почвата успява да задържи и повече вода в нея.

Баща ми направи първата крачка в тази посока, казва фермерът.

Той започна през 80-те години на миналия век не да оре след прибирането на захарното цвекло, а да обработва почвата с фреза, допълва Гермен. По това време технологията на сеитба не е била толкова развита, колкото е днес.

Само двама производители на селскостопански машини имаха необходимите продукти в гамата си, отбелязва той.

Консервационният подход на фермера му осигурява добри добиви и в сухи години.

За разлика от други земеделци в региона Гермер няма големи проблеми с плевелите.

Това се дължи на разнообразния сеитбооборот, смята той, допълвайки, че използва глифозат само по краищата на нивите.

Добивите се стабилизираха с течение на времето. Дори през последните две сухи години зимната пшеница беше средно 80 сухо вещество на ха, отбелязва земеделецът.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Половин Европа страда от жестока суша

Свещеници се молят за дъжд на полето

Сушата повиши интереса към отглеждането на кестени