Продуктите, които са резултат от синтетична биология, и организмите, получени по пътя на редактиране на генома им, са ГМО и попадат под действието на закона на ЕС за ГМО. Те трябва да бъдат подложени на оценка на риска в рамките на действащия закон, настоява федералният министър по екология, защита на природата и безопасност на ядрените реактори на Германия (BMUB), д-р Барбара Хендрикс, съобщава propozitsiya.com.

Вотът на страните от ЕС срещу ГМО не стигна

Мнението на Хендрикс бе изложено в писмо на изследователската организация Testbiotech, в частност д-р Елза Никел, която бе помолена да изясни всички аспекти около новите методи за генно инженерство.

Отговаряйки на въпроса на министъра, д-р Никел казва, че е налице известна критика на оценката на екологичния риск в някои области.



Тя трябва постоянно да се адаптира към новите предизвикателства. Смятам, че регулирането на генното инженерство представлява подходящ инструмент за контрол на новите методи, допълва експертът. По думите й, ако е необходимо при установен риск за околната среда, те трябва да бъдат забранени.

Позицията на министър д-р Барбара Хендрикс е удар срещу ГМО промишлеността и нейните привърженици, които се опитват по този начин да създадат нови методи за редактиране на геном.

BMUB има намерение да спазва законодателството в областта на генното инженерство за класификация на процедурите, свързани с редактирането на генома и новите методи. Министерството също така се ангажира с допълнителна оценка на риска.